Relaxációs csoport

A személyes szorongás, belső feszültség csökkentésére legalkalmasabb módszer, mely mindenki számára könnyen elsajátítható.    
      
Mi a relaxáció?

A relaxáció szó szerint ellazulást, az izmok tónusának tudatos ellazítását jelenti. Olyan gyógyító eljárásokat takar, amelyek a lelki tónus áthangolásának segítségével oldják a fizikai test izmaiban megjelenő feszülést, új egyensúly kialakítását teszik lehetővé, a stressz és a feszültség megszüntetésére szolgálnak.

A relaxációs módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit.  Szorongásos állapotban veszélyérzetünk, aggodalmaink támadnak, feszültek vagyunk, menekülnénk a helyzetből, de az is lehet, hogy türelmetlenné, agresszívekké válunk.

A szorongás egyik vezető tünete ugyanis az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor ellazulunk. Ez az izomfeszülés okozhat egy-egy szorongató helyzetben fáradékonyságot vagy szervi tüneteket, pl.:fejfájást, derékfájásokat, magas vérnyomást, alvás- és emésztési zavarokat is.

A relaxáció lényeges eleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. Relaxálni mindenki megtanulhat.  Erre több rásegítő módszer is van, a legelterjedtebbek a progresszív relaxáció és az autogén tréning. Természetesen a relaxációs technikák révén nemcsak az izmok feszülését, hanem a szívritmust, vérnyomást, légzést és egyéb testi funkciókat is befolyásolhatunk.


Rendszeres gyakorlásával erősíthetjük mentális, érzelmi és fizikai egészségünket. Suri Irén veszprémi pszichológus segítségével egy 20 perces relaxáció legalább annyi stressztől szabadítja meg a szervezetünket, mint egy 3 - 4 órányi alvás.

Pozitív élettani hatások a relaxációt követően:

  • Csökken a vérnyomás, normalizálódik a szívritmus és a vércukorszint, javul a vér oxigénnel telítettsége, az egész test optimálisabban működik.